Alles over STEAM leren

Steam learning connetix speelgoed

Alles wat je wil weten over STEAM leren en waarom dit belangrijk is voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen en wat Connetix Speelgoed hieraan bijdraagt.

Wat is STEAM en waar staat het voor?

STEAM staat voor wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde. De “kunst” in STEAM verwijst niet alleen naar beeldende kunst en ontwerp, maar ook naar taalkunst, geesteswetenschappen, muziek, drama, dans en media.

STEAM is meer dan slechts een modewoord of een toevoeging aan STEM. Het is een educatief model dat de creatieve probleemoplossende en kritisch denkvaardigheden opbouwt die studenten nodig zullen hebben in de 21e-eeuwse beroepsbevolking. Het kan ook een van de sleutels zijn tot het oplossen van de grootste uitdagingen van de mensheid in de komende jaren.

Wat is STEAM onderwijs?

STEAM-onderwijs is een holistische, interdisciplinaire benadering van leren die wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde combineert. Het benut de natuurlijke symbiose tussen deze disciplines om creatief probleemoplossen, samenwerking en kritisch denken te bevorderen.

“Om een complete geest te ontwikkelen: Bestudeer de wetenschap van kunst; Bestudeer de kunst van wetenschap. Leer hoe te zien. Realiseer je dat alles met alles verbonden is.” – Leonardo Da Vinci

Studenten gebruiken creatieve processen en meerdere onderzoeksmethoden in STEAM-projecten, wat hen helpt een scala aan harde en zachte vaardigheden te ontwikkelen. STEAM-lessen zouden ten minste twee normen en beoordelingen moeten integreren uit de vijf disciplines.

Wat is de invloed van STEAM op Connetix?

Zoals je hierboven kunt lezen ligt aan de basis van Connetix speelgoed echt de STEAM methodiek en onderwijs vorm. Deze open-ended manier van spelen, die je leert ontdekken hoe je omgaat met magnetisme, zwaartekracht, lijnen, vormen en bouwen. Kinderen leren met behulp van vallen en opstaan hoe ze hiermee om kunnen gaan.

Manieren waarop Connetix Tiles STEAM-onderwijs bevorderen zijn onder andere:

  1. Creatieve veelzijdigheid: De Tiles kunnen elke keer op een andere manier worden gebruikt wanneer kinderen spelen. Deze creativiteit is cruciaal voor veel toekomstige beroepen, en open-ended speelgoed stellen kinderen in staat zich uit te drukken en creatief te denken, eigenschappen die aansluiten bij het STEAM-probleemoplossende proces.
  2. Oneindige bouwmogelijkheden: Met Connetix kunnen kinderen alles bouwen waar ze van dromen, wat creativiteit aanmoedigt. In het proces leren ze over magnetisme, zwaartekracht, vormen, ontwerp, en meer.
  3. Magnetische kracht: Connetix is niet alleen een geweldige manier om magnetische kracht te ontdekken, maar het is ook een uitstekende manier om te leren over de aantrekkingskracht van twee magneten met tegenovergestelde polen.
  4. Gebruik van 2D en 3D vormen: Connetix-sets kunnen 2D-vormen bevatten, zoals vierkanten, driehoeken en rechthoeken, die kunnen worden gebruikt als 2D-bouwtegels of 3D-vormen. Kinderen leren de vorm en elk van de eigenschappen ervan begrijpen, zoals het aantal zijden, hoeken, vlakken of randen. Ook leren kinderen door het bouwen van grotere vormen over ontwerpen en hoe vormen met elkaar interageren.
  5. Rekenvaardigheden: Er zijn zoveel manieren waarop kinderen leren tellen tijdens het spelen met Connetix. Bijvoorbeeld, ze kunnen kijken naar hoeveel tegels ze kunnen gebruiken in een toren voordat deze omvalt, of hoeveel vierkanten ze nodig hebben om een kubus te bouwen.
  6. Patronen en symmetrie: Connetix is een eenvoudige manier om kinderen bloot te stellen aan symmetrie en patronen door ze patronen en mandala’s te laten maken met de tegels.
  7. Kleurenonderzoek: Connetix is een geweldige manier om kleuren te verkennen en het is ook een uitstekende manier om te leren over licht, doorschijnendheid door het creëren van mooie, gekleurde reflecties en brekingen.
  8. Gewicht, stabiliteit en balans: Het verkennen van gewicht, stabiliteit en balans is een natuurlijk onderdeel van het spelen met Connetix-tegels. Kinderen ontdekken hoe hoog ze structuren kunnen bouwen voordat ze instorten, en ze kunnen uitzoeken wat er nodig is om stabiele structuren te creëren. Hierbij experimenteren ze met zwaartekracht en gewicht.
  9. Samenwerking en teamwork: Het gebruik van Connetix is de perfecte manier om teamwork en samenwerking aan te moedigen bij het bouwen van iets.
  10. Probleemoplossend vermogen: Tijdens het spelen met Connetix kunnen kinderen het concept van probleemoplossing verkennen en hun probleemoplossende vaardigheden ontwikkelen terwijl ze navigeren bij het bouwen van structuren, alleen of met vrienden, door de meest effectieve manier te bedenken om hun bouwideeën en ontwerpen te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *